wtorek, 5 listopada 2013

Faszerowana papryka

Łączę się z Wami , ogarniętymi jesiennym leniem :)
Nadszedł czas chłodu , dołków i narzekań . Trzeba przetrwać , wiosna nadejdzie ;) Sztuką jest wytrwać z godnością , bez narzekania , ale czy się uda? Chciałabym zająć czymś ręce . Mam masę pomysłów . Zamierzam zaopatrzyć rodzinę w kapcie zrobione na szydełku , w notesy na przepisy , poszewki na poduszki , wianuszki świąteczne i .... 
a , napiszę jak zrobię , nie ma co chwalić dnia przed zachodem słońca ;) 


Wczoraj zajadaliśmy się faszerowaną papryką . Robiłam pierwszy raz i na pewno nie ostatni .
Łatwo , szybko , lekko , syto i pysznie . Nie spodziewałam się ,że to danie jest takie dobre .


Przed wejściem do piekarnika 


Gotowe !




5 czerwonych , równej wielkości papryk 
pół szkl bulionu ( może być z kostki)
woreczek ugotowanego ryżu
woreczek ugotowanej kaszy z warzywami 
30 dkg pieczarek podsmażonych z cebulą 
sól , pieprz 
tarty ,żółty ser 

Paprykę dokładnie myjemy , wydrążamy , a następnie odcinamy czapeczki . Wypełniamy farszem , posypujemy serem i nakrywamy . Ustawiamy w naczyniu żaroodpornym , smarujemy wierzch papryczek oliwą , a następnie na dno naczynia wlewamy bulion . Pieczemy w nagrzanym do 180 " piekarniku , przez ok 40 minut . 

Smacznego 

2 komentarze:

  1. Bardzo fajny przepis, ja robię paprykę faszerowaną tradycyjnie czyli farszem jak na gołąbki, ale ten jest zdecydowanie ciekawszy, wart spróbowania. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To taka wersja dla Julii , mojej wegetarianki ;) Jednakże zdecydowanie przypadła nam do gustu .

      Usuń