niedziela, 26 kwietnia 2015

Kuchnia Łemkowsko-Bojkowska

Specjalnie na prośbę jednej z naszych czytelniczek :),napiszę dzisiaj troszeczkę o kuchni Bieszczadzkiej.
Charakterystyczne potrawy Bieszczad wywodzą się z jadłospisu dawnych mieszkańców tego regionu: Bojków i Łemków. Łemkowie są jedną z góralskich grup zamieszkujących północne tereny Karpat. Bojkowie natomiast są potomkami ruskich i wołoskich osadników, którzy dotarli na Bojkowszczyznę w początkach XV wieku. Początkowo powstała grupa ludności nazywała siebie po prostu "ludźmi z gór" - Hyrniakami bądź Werchowińcami. Obszar ich zamieszkania, Bojkowszczyzna, rozciąga się w Karpatach Wschodnich. Obecnie podzielona jest pomiędzy Polskę i Ukrainę. W Polsce grupa ta mieszkała głównie w Bieszczadach.
Bieszczady to region, który nie rozpieszczał swoich mieszkańców obfitością płodów.
Nie najlepsza jakościowo ziemia i surowy, górski klimat, powodowały, że często pod strzechy chyż (zagród) zaglądał głód.Podstawowym elementem kuchni bojkowskiej i łemkowskiej były ziemniaki .Potrawą którą chciałam dzisiaj zaprezentować to smażone w głębokim oleju placki ziemniaczane z nadzieniem serowym.



2 komentarze:

  1. Czy to to co u Was jadłam ? Tamto było pyszne :D

    Wiola K

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszności :) takich nie jadłam, uwielbiam placki ziemniaczane po bieszczadzku, ale mam na blogu zupełnie innych przepis :D pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń