Specjalnie na prośbę jednej z naszych
czytelniczek :),napiszę dzisiaj troszeczkę o kuchni Bieszczadzkiej.
Charakterystyczne potrawy Bieszczad
wywodzą się z jadłospisu dawnych mieszkańców tego regionu:
Bojków i Łemków. Łemkowie są jedną z góralskich grup
zamieszkujących północne tereny Karpat. Bojkowie natomiast są
potomkami ruskich i wołoskich osadników, którzy dotarli na
Bojkowszczyznę w początkach XV wieku. Początkowo powstała grupa
ludności nazywała siebie po prostu "ludźmi z gór" -
Hyrniakami bądź Werchowińcami. Obszar ich zamieszkania,
Bojkowszczyzna, rozciąga się w Karpatach Wschodnich. Obecnie
podzielona jest pomiędzy Polskę i Ukrainę. W Polsce grupa ta
mieszkała głównie w Bieszczadach.
Bieszczady to region, który nie
rozpieszczał swoich mieszkańców obfitością płodów.
Nie najlepsza jakościowo ziemia i
surowy, górski klimat, powodowały, że często pod strzechy chyż
(zagród) zaglądał głód.Podstawowym elementem kuchni bojkowskiej
i łemkowskiej były ziemniaki .Potrawą którą chciałam dzisiaj
zaprezentować to smażone w głębokim oleju placki ziemniaczane z
nadzieniem serowym.
Czy to to co u Was jadłam ? Tamto było pyszne :D
OdpowiedzUsuńWiola K
pyszności :) takich nie jadłam, uwielbiam placki ziemniaczane po bieszczadzku, ale mam na blogu zupełnie innych przepis :D pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń