czwartek, 23 kwietnia 2015

Czosnek Niedźwiedzi

Nareszcie jest -młodziutki,zieloniutki Czosnek Niedźwiedzi,prawdziwa bomba witaminowa!
Dzisiaj troszeczkę zapomniany,dawniej stosowany nie tylko jako przysmak,ale też jako środek leczniczy na wiele dolegliwości np.zwalczanie pasożytów w organizmie,naturalny antybiotyk,środek oczyszczający organizm.W roku 1992 Czosnek Niedźwiedzi ogłoszony został rośliną roku, ze względu na niezliczone zalety lecznicze.
Jakie mam szczęście,że ta cudna roślina jest w moim zasięgu w ilościach,ogromnych :)



Tak w warunkach naturalnych rośnie 



Czosnek można przechowywać w wodzie w zacienionym miejscu,
nadaje się posiekany do kanapek,pasty jajecznej i różnych sałat -a nawet robi się z niego nalewkę ;)

 


A teraz przepis na pesto z czosnku 

 
  • czosnek niedźwiedzi - 100 g /ok
  • orzeszki pinii, prażone - 35 g
  • ser żółty - parmezan - 70 g
  • sól morska - 1 łyżeczka do herbaty
  • pieprz czarny, mielony
  • oliwa z oliwek, 

Liście czosnku bardzo dokładnie myjemy i kroimy na kilkucentymetrowe kawałki. Można również dodać łodygi.Orzechy prażymy na suchej patelni, aż się lekko zarumienią.Wkładamy czosnek i orzechy do naczynia, w którym pesto będzie miksowane, dodajemy ser, sól, pieprz i dokładnie wszystko miksujemy przez 1-2 minuty.Po zmiksowaniu dodajemy oliwę i znów mieszamy przez 1-2 minuty.
I mamy gotowe! 




1 komentarz:

  1. Ojej jaki piękny!!! Czy on rośnie dziko? Czy można posadzić w ogrodzie ziołowym? Bo ja bardzo lubię, lecz mam tylko suszony. Pozdrawiam. Babownia :)

    OdpowiedzUsuń